Ernæring


Spis dig til psykisk balance
Det holistiske livssyn omfatter en forståelse af ernæringens rolle i helheden.
For at vi kan være i balance med det klima og den natur, vi lever i, er det vigtigt, at kosten er i overensstemmelse med omgivelserne, og at den i hvert fald i nogen grad afspejler vort kulturmønster.
Det danske klima er et såkaldt tempereret øklima og indbyder som sådan ikke til ekstreme kostvaner. Netop fordi klimaet er omskifteligt og dog gennemgående køligt og blæsende, er det vigtigt, at kosten er stabil (ikke for yin) og dog fleksibel nok til at rumme øgede mængder af råkost og frugt. Den daglige vinterkost bør være fortrinsvis varmebehandlet.
Den mest hensigtsmæssige sammensætning for mennesker i et tempereret klima som det danske er:

10% af energien i føden kommer fra proteiner (vegetabilske/animalske)
20% af energien i føden kommer fra fedtstoffer (høj kvalitet)
70% af energien i føden kommer fra kulhydrater (fuldkorn, grøntsager og frugt)

Sammensætningen i det enkelte måltid mellem de forskellige fødemiddelgrupper, kulhydrater, fedtstoffer og proteiner, er meget vigtig. Mange af de degenerative sygdomme, vi plages af i dag, skyldes ud over den ringe kvalitet af føden (forurening, tilsætningsstoffer m.m.) også at fordelingen mellem fødemiddeltyperne er skæv. De fleste spiser alt for mange animalske proteiner og fedtstoffer i forhold til de gode kulhydrater (korn, grønsager og frugt).

Hvis vi kigger tilbage i historien eller opsøger nogle af de såkaldte primitive folkeslag rundt omkring i verden, så vil vi forstå, at disse mennesker i generationer har levet på en kost, som ernæringsvidenskaben først i dag kan analysere og udråbe som optimal og forebyggende m.h.t. alle sygdomme.

Kosten hos disse folk er karakteristisk ved et meget lavt proteinindhold og et relativt lavt fedtindhold. Størstedelen af alle måltider består af korn og grønsager med et tilskud af bælgfrugter som proteinkomplementerende faktor. Ved festlige lejligheder spises der en smule kød. Fedtstofferne dækkes fortrinsvis gennem frø, mandler og nødder og en smule koldpresset olie. Det naturlige fiberindhold er højt og den store mængde grønsager i forhold til protein og fedt giver en rimelige syre/base-balance, en faktor som tillægges stor betydning af de fleste ernæringsterapeuter.


En velkomponeret kost med en rimelig balance mellem kornprodukterne og protein/fedt-andelen  virker anti-stressende.


 

 


 

 

Klinik for Helhedsterapi
    • Klinik

      Rømøvej 14
      4800 Nykøbing Falster

      Mandag-Fredag: Efter aftale 


       

       

    • Kontakt

      Vibeke Frølich
      Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  

      Tel. 54 44 65 38